Babeczki w stylu cupcake, czyli trochę lżejsze od muffinek, płaskie i łatwe do ozdabiania. Myślałam, że to mit, ale rzeczywiście takie wychodzą 🙂 Do samych babeczek wykorzystałam przepis ze strony Moje wypieki i trochę go uprościłam. Do dekorowania wykorzystałam pomysł ze strony One little project  – ślady na śniegu. Babeczki okazały się udanym prezentem urodzinowym.

Liczba porcji: 16 sztuk

Czekoladowe cupcake'i - składniki
  • 90 gram gorzkiej czekolady
  • 1 szklanka mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 115 gram masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki wody
  • czekolada
  • 200ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • wiórki kokosowe

Piekarnik rozgrzać do 180°C.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Mąkę zmieszać z proszkiem i sodą. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Do masła wlać powoli czekoladę, wbić kolejno jajka. Miksując dodać połowę wody, następnie połowę mąki, później resztę wody i mąki. Miksować krótko aby uniknąć zwarzenia masy. Piec w 180°C przez 20-30 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu wyciągnąć z foremek i ostudzić na kratce lub drewnianej desce.

Dekoracja: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Na talerzu/tacy/desce wyłożyć folię aluminiową. Za pomocą wykałaczek lub innych mieszadełek uformować na folii kółka z czekolady – duże na środki łapki i małe na ślady palców. Włożyć folię do zamrażalnika na kilka minut. W tym czasie ubić śmietankę na sztywno, pod koniec dodać cukier puder. Wiórki wsypać do miseczki. Babeczki smarować śmietanką, wyłożyć ślady łapki – jedno duże i trzy małe kółka. Na koniec zanurzyć wierzch babeczki w kokosie, aby oblepił pozostałą część śmietanki. Przechowywać w lodówce.

Czekoladowe cupcake'i
Czekoladowe cupcake'i

marcelina

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *