Ostrzegam, są okropnie słodkie. Dla wybrednych polecam zmniejszyć ilość dodawanego cukru. Poza tym są bajecznie proste, przez co też szybkie. Oparłam się na przepisie, o którym pisałam już przy Ciasteczkach sezamowych.

Liczba porcji: 20 ciasteczek

Ciastka ze słonecznikiem - składniki
  • 110 gram mąki
  • 100 gram cukru
  • 50 gram masła
  • 1/2 szklanki słonecznika
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Mąkę wymieszać z proszkiem. Masło utrzeć z cukrem za pomocą miksera. Dodać jajko, a następnie mąkę. Do jednolitej masy wmieszać połowę słonecznika. Przygotowane ciasto włożyć do lodówki do stężenia.

Piekarnik nagrzać do 190°C. Blaszkę wyłożyć papierem. Z ciasta małą łyżeczką formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Obtoczyć je w pozostałym słoneczniku. Rozstawić je bardzo szeroko na blaszce, gdyż rozrosną się w czasie pieczenia.

Zapiekać 15-20 minut w temperaturze 190°C. Po upieczeniu pozostawić na chwilę do ostygnięcia na blaszce a potem przenieść na kratkę lub drewnianą deskę. Między pieczeniem kolejnych blaszek pozostałe ciasto trzymać w lodówce.

Ciastka ze słonecznikiem

marcelina

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *