Wariacja na temat lasagne z farszem z pora i rzodkiewki, wzbogacony serem feta. Dla odmiany od pomidorowo-beszamelowej wersji.

Liczba porcji: 4-5

Wiosenna lasagne - składniki
  • 9 płatów lasagne
  • 1 por
  • 200 ml śmietanki 30%
  • pęczek rzodkiewek
  • 1 pomidor
  • 6 plastrów salami
  • 100 ml passaty pomidorowej
  • 150 gram sera feta
  • 3 plastry sera żółtego
  • pieprz, sól

Rozgrzać piekarnik do 200°C.

Pora umyć i pokroić w cienkie plastry. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, włożyć pora i podsmażyć do miękkości. Nie przyrumienić. Rzodkiewki pokroić w drobną kostkę, dodać do miękkiego pora i chwilę poddusić. Zalać całość śmietanką i dusić 5-8 minut. Doprawić. Ser feta pokroić w grubą kostkę. Gaz pod patelnią wyłączyć, dodać ser i wymieszać. Pomidora pokroić w plastry.

W dużym garnku zagotować wodę. Podgotować płaty lasagne według instrukcji na opakowaniu (zazwyczaj 5-8 minut). Płaty najlepiej podgotowywać na bieżąco, bezpośrednio przed włożeniem do naczynia.

Spód naczynia żaroodpornego wysmarować sosem pomidorowym. Wyłożyć pierwszą warstwę makaronu (3 płaty), połowę farszu, połowę plastrów pomidora, 3 plastry salami. Przykryć to kolejną warstwą makaronu (3 płaty). Ponownie nałożyć farsz, resztę pomidora i salami. Zalać passatą i przykryć makaronem. Na wierzch wyłożyć ser żółty.

Całość zapiekać 30-40 minut w 200°C. Kroić lekko ostudzone.

Wiosenna lasagne

marcelina

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *