Pyszny i szybki przepis na szarlotkę a w dodatku inny od standardowej szarlotki. Mocno orzechowo-karmelowy posmak doskonale komponuje się z jabłkami. Przepis znalazłam z lenistwa na kotlet.tv. Przygotowana na małą tortownicę, w większej szarlotka będzie bardziej płaska i niekoniecznie łatwa w dystrybucji 🙂
Liczba porcji: mała tortownica

- 200 gram orzechów włoskich
- 700 gram jabłek
- 100 gram twardego masła
- 1/2 łyżeczki sody
- 4 łyżki cukru
- cynamon
Nagrzać piekarnik do 180°C.
Orzechy zmielić w blenderze lub innym robocie kuchennym. Przełożyć do miski i wymieszać z cukrem i sodą. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce. W misce wymieszać je z cynamonem. Masło pokroić w drobne listki lub zetrzeć.
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć połowę orzechów i dokładnie pokryć powierzchnię listkami masła. Na to wyłożyć jabłka, a następnie drugą część orzechów. Całość przykryć ponownie listkami masła. Zapiekać w 180°C 30-40 minut, do lekkiego zrumienienia. Należy uważać, aby nie przypalić karmelu, który wytwarza się w warstwach orzechowych.
