Kolejna wersja bułeczek, tym razem mleczne. Wyjątkowo lekkie i smaczne, doskonałe na słodko i na słono. A przede wszystkim rzeczywiście łatwo się je robi. Oryginalny przepis pochodzi z bloga Kraina Szczęśliwości.

Liczba porcji: 4 bułki

Bułki śniadaniowe - składniki
  • 200ml mleka
  • 2 szklanki mąki
  • 20 gram drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko
  • 2 łyżki masła

Mąkę włożyć do miski, wymieszać z solą. Masło rozpuścić w rondelku, dodać mleko i lekko podgrzać – nie może być gorące, bo sparzy drożdże. Drożdże rozkruszyć i włożyć do szklanki, zasypać cukrem i zalać ciepłym mlekiem. Wymieszać do rozpuszczenia i odstawić na 15 minut. W osobnej szklance rozkłócić jajko. Dodać do mąki jajko, wyrośnięte drożdże, mleko i wyrobić na jednolite ciasto. Będzie wymagało podsypywania mąką, ostatecznie może delikatnie lepić się do dłoni. Jednolite ciasto zostawić w misce lub na stolnicy wysypanej mąką na około godzinę, do podwojenia swojej objętości. 

Wyłożyć blaszkę papierem do pieczenia. Ostry nóż  i ręce obsypać mąką, ciasto podzielić na 4 części i uformować bułki: każdą część ułożyć jak mały placek, złożyć boki do środka, a następnie kłaść na blaszce łączeniem w dół. Można posmarować roztopionym masłem lub jajkiem i pozostawić do wyrośnięcia na 30 minut. Piekarnik rozgrzać do 180°C, zapiekać bułki około 30 minut, aż będą rumiane z wierzchu. Upieczone bułki wyciągną i ostudzić na kratce lub drewnianej desce.

Bułki śniadaniowe

marcelina

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *