O pierwszych bułeczkach pisałam w tym poście, dziś o bułeczkach na wodzie. Były lekko zbite i gęste, ale dzięki temu sycące. Dodatkowo chrupkości nadawała im glazura z jajka i ziarna z wierzchu. Oryginalny przepis pochodzi z bloga Ja jem,

Liczba porcji: 4 duże bułki

Bułki na wodzie - składniki
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 200 ml ciepłej wody
  • 20 gram świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 białko
  • 1 żółtko do smarowania
  • ziarna do posypania

Drożdże włożyć do szklanki dodać cukier i 2 łyżki ciepłej wody. Wymieszać do rozpuszczenia i odstawić na kilka minut, aż drożdże zaczną pracować (wytworzy się pianka). W misce wymieszać mąkę z solą, dodać drożdże, oliwę i białko. Wszystko wyrobić na jednolitą masę. ciasto nie powinno się lepić do dłoni. Wyrobione ciasto pozostawić do wyrośnięcia na około godzinę – aż podwoi swoją objętość.

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na 4 części, uformować kulki: wziąć część ciasta wyrobić i lekko spłaszczyć, złożyć boki do środka, a na blaszkę kłaść złączeniem w dół. Posmarować jajkiem i posypać ziarnami. Pozostawić do wyrośnięcia na 20-30 minut. Nagrzać piekarnik do 200°C i zapiekać bułki około 30 minut, do zrumienienia. Wystudzić na drewnianej desce lub kratce.

Bułki na wodzie

marcelina

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *