Burgerem nazywam kotlet mięsny lub niemięsny przyrządzony w celu podania w burgerze, czyli całemu zestawowi bułka + burger + dodatki. Jakby trochę rekurencja, więc dziś dwa posty o tej samej nazwie, jeden o mięsie, drugi o reszcie, a gdzieś tam jeszcze coś o bułkach. Oprócz klasycznych burgerowych dodatków w tej wersji dodałam pieczony camembert, który uwielbiam. Sprawia on jednak, że burgery są niesamowicie sycące – jeden to coś w sam raz na ogromny obiad dla baardzo głodnego człowieka.

Liczba porcji: 2 burgery

Burgery - składniki
  • 2 bułki do hamburgerów
  • 2 burgery wołowe [przepis tutaj]
  • 1/2 cebuli białej
  • 1/2 pomidora
  • 2 okrągłe sery camembert
  • garść liści sałaty
  • 2 plastry sera żółtego
  • 2 łyżki sosu pomidorowego
  • 2 łyżki sosu musztardowo-majonezowego

Rozgrzać piekarnik do 180°C. Sery camembert włożyć w sreberku na kratkę w piekarniku. Zapiekać około 10-15 minut, aż będą miękkie. Pomidora pokroić w plastry, cebulę w bardzo cienki krążki.

Bułki rozkroić na pół. Każdą dolną część posmarować łyżką sosu pomidorowego. Na to wyłożyć połowę liści sałaty, a później plaster sera. Potem kolejno położyć burgera, ciepły camembert wyciągnięty ze sreberka. Następnie pomidory z cebulą, po dwa liście sałaty. Górną połówkę bułki posmarować sosem musztardowo-majonezowym i przykryć nią całego burgera. Podawać póki mięso i ser są ciepłe.

Burgery

marcelina

One Reply to “Burgery”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *