Burgerem nazywam kotlet mięsny znany z burgerów 🙂 Tym razem burger z mięsa wołowego z dodatkiem papryki. Kotletem tu nie jest samo mięso, co uważam za bardzo dobre rozwiązanie, bo mięso mięsem, ale potrzebuje urozmaiceń. O pozostałych etapach przygotowania pełnego zestawu burgerowego możecie przeczytać w tym poście, a o wpis o bułkach znajdziecie tutaj.

Liczba porcji: 5 burgerów o średnicy 12 cm

BUrgery kotlety - składniki
  • 400 gram mielonego mięsa wołowego
  • 1 papryka czerwona
  • 1 cebula biała
  • 2 ząbki czosnku
  • 20 gram twardego masła
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 1/4 łyżeczki białego pieprzu
  • 1/4 łyżeczki chilli
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki soli

Paprykę umyć i drobno pokroić, cebulę obrać i drobno posiekać. Mięso przełożyć do dużej miski, dodać paprykę i cebulę. Czosnek zmiażdżyć i dodać do mięsa. Masło pokroić na drobne plasterki i dodać do mięsa. Wszystko w  misce wymieszać aż składniki będą równomiernie rozłożone. Przykryć folią spożywczą i odstawić na godzinę do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć mięso, formować burgery (toczyć kulki i spłaszczać na desce lub wykorzystać jakąś kształtkę czy dedykowane urządzenie). Istotne jest by mięso było mocno sprasowane i jednolicie się trzymało. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju, kłaść burgery i smażyć równomiernie z obu stron rzadko przewracając, najlepiej tylko raz. Może je również smażyć na patelni grillowej. Gotowe burgery lekko ostudzić i wkładać do bułek.

Burgery kotlety

marcelina

One Reply to “Burgery, czyli przygotowanie mięsa”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *