Ostatni w burgerowej serii, a tak naprawdę pierwszy etap tworzenia burgerów są to bułki. Zainspirowana przepisem ze strony chleby.info przygotowałam bułki razowe. Przez moje gapiostwo pozwoliłam im rosnąć trochę dłużej niż powinny, więc rozrosły się mocno wszerz, dzięki czemu bardziej przypominają bułki do pljeskavicy, ale przy standardowej godzinie wyrastania ciasta osiągną idealne proporcje.

Liczba porcji: 3 bułki

Bułki do burgerów - składniki
  • 400 gram mąki razowej
  • 25 gram świeżych drożdży
  • 220 ml wody
  • 20 gram masła
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka ziaren do posypania np. sezam, słonecznik

Mąkę włożyć do miski, dodać wodę, sól, masło. Posiekać. Dodać rozkruszone drożdże i wyrobić ciasto na jednolitą masę, około 8 minut. Pod koniec ciasto będzie lekko lepić się do rąk. Pozostawić w misce do wyrośnięcia pod przykryciem na około 30 minut.

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Po czasie wyrastania podzielić ciasto na 3-4 części. Uformować kule, a następnie kłaść je na formie i spłaszczyć do grubości 2 centymetrów. Ułożyć je w dużych odstępach. Posypać ziarnami i lekko je docisnąć do bułek. Pozostawić pod przykryciem do wyrośnięcia na co najmniej godzinę. 

Piekarnik nagrzać do 220°C. Piec bułki przez 15-20 minut. Przed użyciem co najmniej lekko ostudzić.

Bułki do burgerów

marcelina

One Reply to “Bułki do burgerów”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *