Focaccia to ciasto drożdżowe z dodatkiem prostego farszu, bez sosu. U mnie z warstwą cebulową z dodatkiem papryki. W ostatniej chwili dodałam kawałek domowej kiełbasy. Przepis pochodzi z książka “Cebula”.

Liczba porcji: blaszka 25cm x 40 cm

Focaccia - składniki
  • 25 gram świeżych drożdży
  • 300 ml ciepłej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 500 gram mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 500 gram cebuli
  • 1 papryka
  • 60 ml oliwy
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • sól, pieprz

Drożdże rozpuścić w 1/4 szklanki wody, odstawić na 15 minut, aż się spienią.

Mąkę i sól wymieszać w misce, dodać drożdże i wodę do uzyskania sprężystego ciasta. Wyrabiać je kilka minut. Pozostawić do wyrośnięcia na około 1,5 godziny (aż podwoi swoją objętość).

Cebulę pokroić w cienkie piórka, paprykę w cienkie słupki. Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić warzywa z natką pietruszki. Dusić na małym ogniu 20-30 minut, aż warzywa będą miękkie. W razie potrzeby podlać małą ilością wody. Cebula nie powinna się zbrązowić. Doprawić.

Piekarnik rozgrzać do 200°C. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć wyrośnięte ciasto i rozprowadzić po całej powierzchni. Na wierzch dodać cebulę, ewentualnie dodać parę plasterków kiełbasy. Piec 25-30 minut na złotobrązowy kolor. Podawać na gorąco.

Focaccia

marcelina

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *