Doskonały pomysł na użycie resztek chleba, ja wykorzystałam jasne, ciemne, ziarniste, a nawet chleb na zakwasie. Bardzo smacznie danie, dobre zarówno na obiad jak i ciepłą kolację. Sos waniliowy okazał się równie trafiony, bo bardzo mi smakował pomimo mojej niechęci do zapachu wanilii. Uwaga – jest bardzo słodki. Sos można przechowywać w lodówce. Oryginalny przepis pochodzi  z bloga mikey’s in my kitchen.

Liczba porcji: 4

Pudding chlebowy z sosem waniliowym - składniki
  • Pudding
    • Suchy chleb
    • 2 szklanki mleka
    • 2 jajka
    • 50 gram masła
    • 1/2 szklanki cukru
    • 1 łyżeczka cynamonu
    • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
    • 1/2 laski wanilii
  • Sos waniliowy
    • 120 gram masła
    • 3/4 szklanki cukru
    • 1/2 szklanki śmietanki 30%
    • 1/2 laski wanilii

Pudding: Piekarnik nagrzać do 170°C. Masło rozpuścić, wanilię utrzeć na proszek lub chociaż drobne części, można wykorzystać gotową tartą wanilię. Chleb pokroić w kostkę. Wymieszać mleko, jajka, ostudzone masło i przyprawy. Wrzucić chleb i wymieszać z masą. Pozostawić na 5 minut. Następnie wyłożyć pieczywo do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem. Zapiekać w 170°C przez godzinę lub aż chleb napęcznieje i zrumieni się z wierzchu. Podawać ciepłe z sosem waniliowym, ewentualnie z dodatkiem lodów.

Sos: Laskę wanilii rozkruszyć na proszek. Masło, cukier i śmietankę włożyć do rondla i podgrzewać na małym ogniu co chwilę mieszając. Doprowadzić do wrzenia, ściągnąć z palnika, dodać wanilię, wymieszać i pozostawić do ostudzenia.

Pudding chlebowy z sosem waniliowym

marcelina

One Reply to “Pudding chlebowy z sosem waniliowym”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *