Kolejne pesto-nie-pesto, bo nie bazyliowe. Tym razem wersja z rukoli i roszponki, dzięki nim pesto jest lekko ostre i wyraziste. Konsystencja idealna, a pesto jest doskonale do wszystkiego. Jako danie wystarcza na 2 porcje makaronu.

50 gram rukoli

50 gram roszponki
3 łyżki słonecznika
100 ml oliwy/oleju
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki bazylii
1/2 łyżeczki soli

1 łyżeczka papryki słodkiej

Czosnek obrać i pokroić na plasterki, liście umyć. Część przełożyć do wysokiego naczynia. Wlać połowę oliwy i przetrzeć blenderem. Dodać słonecznik, czosnek i zioła. Partiami dodawać resztę liści i oliwy przecierając i mieszając blenderem na dość jednolitą masę, ale zostawić lekko widoczne kawałki liści.
Podawać z makaronem albo jako dodatek do kanapek czy przekąsek.

marcelina

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *