Kolejne pesto-nie-pesto, bo nie bazyliowe. Tym razem wersja z rukoli i roszponki, dzięki nim pesto jest lekko ostre i wyraziste. Konsystencja idealna, a pesto jest doskonale do wszystkiego.

Liczba porcji: 2 porcje do makaronu

Pesto z rukoli i roszponki - składniki
  • 50 gram rukoli
  • 50 gram roszponki
  • 3 łyżki słonecznika
  • 100 ml oliwy/oleju
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki bazylii
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej

Czosnek obrać i pokroić na plasterki, liście umyć. Część przełożyć do wysokiego naczynia. Wlać połowę oliwy i przetrzeć blenderem. Dodać słonecznik, czosnek i zioła. Partiami dodawać resztę liści i oliwy przecierając i mieszając blenderem na dość jednolitą masę, można zostawić lekko widoczne kawałki liści.

Podawać z makaronem albo jako dodatek do kanapek czy przekąsek

Pesto z rukoli i roszponki

marcelina

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *