Klasyczne (sobotnie) śniadanie. Uwielbiam omlet biszkoptowy, ale to jest znacznie szybsza odmiana. Dodatki można dobrać wg gustu, np. pominąć cebulę 😉 Proporcje na jeden duuuży omlet.

1/4 papryki
1/3 cebuli czerwonej
50 gram wędliny
30 gram sera żółtego
2 jajka
100 ml mleka
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka śmietany 18%
sól, pieprz

Wędlinę pokroić w kawałki, cebulę posiekać drobno, paprykę pokroić w kostkę. Wędlinę podsmażyć na maśle, dodać cebulkę i zeszklić. Włożyć na to paprykę. Jajka rozbić z mlekiem, dodać mąkę i śmietanę. Wymieszać na jednolitą masę, doprawić solą i pieprzem. Ser pokroić w drobną kostkę lub zetrzeć na tarce. 
Na podsmażone dodatki wylać masę jajeczną, smażyć przez minutę na małym ogniu, a następnie przykryć patelnię i smażyć jeszcze przez 5-7 minut, aż wierzch będzie lekko ścięty. Podawać natychmiast.
Uwaga. Smażyć należy na bardzo małym ogniu, bo inaczej omlet się przypali.

marcelina

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *