Klasyczne (sobotnie) śniadanie. Uwielbiam omlet biszkoptowy, ale to jest znacznie szybsza odmiana. Dodatki można dobrać wg gustu, np. pominąć cebulę 😉

Liczba porcji: 1-1,5

Omlet - składniki
  • 1/4 papryki
  • 1/3 cebuli czerwonej
  • 50 gram wędliny
  • 30 gram sera żółtego
  • 2 jajka
  • 100 ml mleka
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • sól, pieprz

Wędlinę pokroić w kawałki, cebulę posiekać drobno, paprykę pokroić w kostkę. Wędlinę podsmażyć na maśle, dodać cebulkę i zeszklić. Włożyć na to paprykę. Jajka rozbić z mlekiem, dodać mąkę i śmietanę. Wymieszać na jednolitą masę, doprawić solą i pieprzem. Ser pokroić w drobną kostkę lub zetrzeć na tarce. 

Na podsmażone dodatki wylać masę jajeczną, smażyć przez minutę na małym ogniu, a następnie przykryć patelnię i smażyć jeszcze przez 5-7 minut, aż wierzch będzie lekko ścięty. Smażyć należy na bardzo małym ogniu, bo inaczej omlet się przypali. Podawać natychmiast.

Omlet

marcelina

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *