Klasyczne naleśniki z nadzieniem szpinakowym. Moim zdaniem genialne w swej prostocie. Pyszne!

Liczba porcji: 8 naleśników

Nalesniki ze szpinakiem - składniki
  • 1 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki wody
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 450 gram mrożonego szpinaku
  • 1 pomidor
  • 1/2 cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 80 gram sera feta
  • 1 jajko
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 2 łyżki śmietanki 30%
  • 1/2 łyżeczki bazylii
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki pieprzu czosnkowego
  • odrobina ostrej papryki w proszku

Mleko, wodę, jajko i mąkę na naleśniki wymieszać, delikatnie ubić i na chwilę odstawić.

Szpinak rozmrozić w rondelku. Na patelni rozgrzać olej z masłem. Drobno poszatkować cebulę i czosnek i wrzucić na rozgrzaną patelnię. Dodać ostrą paprykę. Podsmażyć na małym ogniu. Pomidora pokroić w drobną kostkę i dodać do zeszklonej cebuli. Po minucie dodać szpinak, nawet jeśli nie jest całkowicie rozmrożony. Wymieszać wszystko i podsmażać na małym ogniu do całkowitego odparowania wody.

Zacząć smażyć naleśniki, średniej grubości, żeby mogły utrzymać farsz, a przy tym dawały się łatwo zawijać.

Ser feta pokroić na drobne kawałki. Śmietany wymieszać z jajkiem i pieprzem. Do odparowanego szpinaku dodać śmietanę i rozprowadzić, chwilę podsmażyć i dodać ser. Po roztopieniu sera przyprawić szpinak, w razie potrzeby dosolić. Smażyć jeszcze przez co najmniej 5 minut, cierpliwi mogą dłużej.

Kłaść na naleśnikach podłużny pasek farszu i zawijać ruloniki. Podawać na ciepło.

Nalesniki ze szpinakiem 2
Nalesniki ze szpinakiem

marcelina

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *