Śniadaniowe muffinki jajeczne, zapiekane z odrobiną chleba i warzywami. Bardzo sycące! Proporcje dla 2-3 osób.

 3 jajka
5 plastrów szynki
30 dag sera żółtego
1/2 papryki
1 pomidor
1/2 cebuli czerwonej
1/2 szklanki mleka
1 łyżka masła
1-2 kromki chleba

Piekarnik rozgrzać do 180C.
Masło rozpuścić w garnuszku, ostudzić. Jajka wbić do miseczki i rozbić. Dodać mleko i masło. Cebulę drobno posiekać, pomidora i paprykę pokroić w drobną kostkę. Szynkę pokroić na małe plasterki. Warzywa i wędlinę wymieszać razem. Chleb pokroić na kawałki o grubości ok 1/3 wysokości foremek do muffinek. Ser żółty zetrzeć na tarce i dodać do masy jajecznej.
Foremki wyłożyć papilotkami. Na dno włożyć kawałek chleba, tak żeby pokrywał całą powierzchnię. Na wierzch wsypać farsz. Gdy wszystkie będą przygotowane, zalać jajkami i natychmiast włożyć do piekarnika. Zapiekać 10-20 minut. Podawać lekko ostudzone po wyciągnięciu z foremek.

marcelina

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *