Śniadaniowe muffinki jajeczne, zapiekane z odrobiną chleba i warzywami. Bardzo sycące!

Liczba porcji: 2-3 porcje dla dorosłych

Muffiny śniadaniowe - składniki
  •  3 jajka
  • 5 plastrów szynki
  • 30 dag sera żółtego
  • 1/2 papryki
  • 1 pomidor
  • 1/2 cebuli czerwonej
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 łyżka masła
  • 1-2 kromki chleba

Piekarnik rozgrzać do 180°C.

Masło rozpuścić w garnuszku, ostudzić. Jajka wbić do miseczki i rozbić. Dodać mleko i masło. Cebulę drobno posiekać, pomidora i paprykę pokroić w drobną kostkę. Szynkę pokroić na małe plasterki. Warzywa i wędlinę wymieszać razem. Chleb pokroić na kawałki o grubości ok 1/3 wysokości foremek do muffinek. Ser żółty zetrzeć na tarce i dodać do masy jajecznej. Foremki wyłożyć papilotkami. Na dno włożyć kawałek chleba, tak żeby pokrywał całą powierzchnię. Na wierzch wsypać farsz. Gdy wszystkie będą przygotowane, zalać jajkami i natychmiast włożyć do piekarnika. Zapiekać 10-20 minut.

Podawać lekko ostudzone po wyciągnięciu z foremek.

Muffiny śniadaniowe

marcelina

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *