Najlepszy sos groszkowy jaki jadłam robi jedna z moich współlokatorek. Niestety, nie miałam jak jej w tym momencie o to zapytać, więc posiłkując się tym przepisem powstał sos groszkowy w moim wykonaniu.

Liczba porcji: 2

Sos groszkowy - składniki
  • 200 gram makaronu
  • 240 gram groszku konserwowego
  • 30 gram sera żółtego
  • 1 pieczony filet z kurczaka
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1 łyżka śmietany 30%
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 kostka rosołowa
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1/4 szklanki wody

Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu.

Czosnek pokroić w plasterki, kurczaka pokroić w drobne kawałki, ser zetrzeć na tarce.  Kurczaka podsmażyć na oliwie z masłem.

Wodę zagotować z ziołami i kostką rosołową. Do wrzącej dodać czosnek i prawie cały groszek i gotować przez 10 minut. Lekko ostudzić. Śmietany wymieszać z majerankiem. Ostudzony groszek przetrzeć, zahartować śmietany i dodać do groszku. Wymieszać na jednolity sos.

Podawać makaron wymieszany z sosem posypany pozostałym groszkiem, kurczakiem i serem.

Sos groszkowy

marcelina

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *