Jak nie lubię jajek sadzonych, tak te są wyśmienite. Zapieczone w piekarniku, na pomidorowym sosie z dodatkiem bazylii – pyszności. Jako sos pomidorowy wykorzystałam passatę pomidorową z dodanymi ziołami i zasmażonym czosnkiem, ale można użyć swojego ulubionego czy domowego przecieru z pomidorów. Przepis pochodzi [stąd], proporcje dla dwóch osób.

2/3 szklanki sosu pomidorowego
2 jajka
1/4 szklanki mleka
50 gram sera żółtego

Nagrzać piekarnik do 220C. Ser żółty zetrzeć na drobnej tarce. Przygotować 2  małe naczynia do zapiekania. Sos pomidorowy podzielić na 2 części, rozsmarować na dnie naczyń. Do naczynia włożyć płasko łyżkę (w tartaletce można ją położyć na sosie) i wbić jajko na łyżkę. Potem delikatnie wyciągnąć łyżkę spod jajka nie uszkadzając żółtka. Na jajko wylać połowę mleka i posypać serem. Naczynia włożyć do piekarnika i zapiekać 10-20 minut. Podawać lekko wystudzone, aby sos pomidorowy nie parzył, a był mocno ciepły.
Uwaga. Im dłużej zapiekane jajko tym żółtko będzie bardziej “na twardo”.

marcelina

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *