Jak nie lubię jajek sadzonych, tak te są wyśmienite. Zapieczone w piekarniku, na pomidorowym sosie z dodatkiem bazylii – pyszności. Jako sos pomidorowy wykorzystałam passatę pomidorową z dodanymi ziołami i zasmażonym czosnkiem, ale można użyć swojego ulubionego czy domowego przecieru z pomidorów. Przepis pochodzi  ze strony DamnDelicious,

Liczba porcji: 2

Jajka po włosku - składniki
  • 2/3 szklanki sosu pomidorowego
  • 2 jajka
  • 1/4 szklanki mleka
  • 50 gram sera żółtego

Nagrzać piekarnik do 220°C.

Ser żółty zetrzeć na drobnej tarce. Przygotować 2  małe naczynia do zapiekania. Sos pomidorowy podzielić na 2 części, rozsmarować na dnie naczyń. Do naczynia włożyć płasko łyżkę (w tartaletce można ją położyć na sosie) i wbić jajko na łyżkę. Potem delikatnie wyciągnąć łyżkę spod jajka nie uszkadzając żółtka. Na jajko wylać połowę mleka i posypać serem. Naczynia włożyć do piekarnika i zapiekać 10-20 minut. Im dłużej zapiekane jajko tym żółtko będzie bardziej “na twardo”.

Podawać lekko wystudzone, aby sos pomidorowy nie parzył, a był mocno ciepły.

Jajka po włosku

marcelina

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *