Jak nie lubię jajek sadzonych, tak te są wyśmienite. Zapieczone w piekarniku, na pomidorowym sosie z dodatkiem bazylii – pyszności. Jako sos pomidorowy wykorzystałam passatę pomidorową z dodanymi ziołami i zasmażonym czosnkiem, ale można użyć swojego ulubionego czy domowego przecieru z pomidorów. Przepis pochodzi ze strony DamnDelicious,
Liczba porcji: 2

- 2/3 szklanki sosu pomidorowego
- 2 jajka
- 1/4 szklanki mleka
- 50 gram sera żółtego
Nagrzać piekarnik do 220°C.
Ser żółty zetrzeć na drobnej tarce. Przygotować 2 małe naczynia do zapiekania. Sos pomidorowy podzielić na 2 części, rozsmarować na dnie naczyń. Do naczynia włożyć płasko łyżkę (w tartaletce można ją położyć na sosie) i wbić jajko na łyżkę. Potem delikatnie wyciągnąć łyżkę spod jajka nie uszkadzając żółtka. Na jajko wylać połowę mleka i posypać serem. Naczynia włożyć do piekarnika i zapiekać 10-20 minut. Im dłużej zapiekane jajko tym żółtko będzie bardziej “na twardo”.
Podawać lekko wystudzone, aby sos pomidorowy nie parzył, a był mocno ciepły.
