Pudding chlebowy opisywałam już tutaj, w wersji na słodko z sosem waniliowym. Dziś przyszła pora na wersję wytrawną – serową. Polecam szczególnie na śwież o i ciepło.

Liczba porcji: 4

Pudding wytrawny - składniki
  • 200 gram suchego chleb
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mleka
  • 30 gram sera żółtego (twardego)
  • 30 gram typu lazur
  • 30 gram oscypka
  • 30 gram mozzarelli
  • 1 łyżeczka papryki

Piekarnik nagrzać do 180°C. Sery pokroić w drobną kostkę lub zetrzeć na tarce. Jajka wymieszać z mlekiem i papryką na jednolitą masę. W misce zalać chleb i sery masą jajeczną i odstawić na 5 minut. Formę wysmarować masłem i wylać na nią namoczony chleb. Zapiekać w piekarniku w temperaturze 180°C około godziny lub aż chleb mocno spęcznieje i zacznie się rumienić. Podawać na ciepło.

Pudding wytrawny

marcelina

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *