Chleb na zakwasie z dużą ilością ziaren. Oryginalny przepis pochodzi Z bloga przepis na chleb, u mnie zabrakło mąki żytniej chlebowej, a słonecznik zastąpiłam dynią i orzechami nerkowca. Bardzo przyjemy chleb, szczególnie przez te chrupiące ziarna.

Liczba porcji: keksówka 10cm x 30 cm

Chleb z pieczonymi ziarnami - składniki
  • Zaczyn:
    • 75 gram mąki pszennej
    • 90 gram wody
    • 2 łyżki zakwasu
  • 35 gram siemienia lnianego
  • 100 gram wody
  • 30 gram siemienia lnianego
  • 10 gram pestek dyni
  • 20 gram orzechów nerkowca
  • 400 gram mąki
  • 160 gram wody
  • 1 łyżka soli

Składniki na zaczyn wymieszać w misce i pozostawić pod przykryciem na 12-16 godzin.

35 gram siemienia i 100 gram wody wymieszać i zostawić do napęcznienia, najlepiej na całą noc. Pestki, orzechy posiekać i razem z resztą siemienia uprażyć na patelni bez dodatku tłuszczu. Odstawić do wystudzenia. 

Gdy zaczyn wyrośnie wymieszać wszystkie składniki wlewając stopniowo wodę. Napęczniałe siemię wlać razem z wodą. Wyrobić ciasto na gładką kulę, nie klejącą się zbytnio do rąk. Wyrabiać przez 8 minut. Po tym czasie pozostawić w misce do wyrośnięcia. Miskę można wysmarować olejem.

Po 1 godzinie wyciągnąć ciasto, rozciągnąć na blacie i dwukrotnie złożyć. Znów odstawić do wyrastania na 1-2 godziny. Potem przełożyć ciasto do koszyka do wyrastania lub do formy i zostawić do wyrośnięcia 2-3 godziny. 

Piekarnik nagrzać do 230°C. Piec w tej temperaturze przez 40-50 minut, aż skórka będzie ładnie zrumieniona. Na dno piekarnika można wrzucić kostki lodu. Chleb kroić na drugi dzień, po całkowitym ostudzeniu.

Chleb z pieczonymi ziarnami

marcelina

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *