Chleb na zakwasie z dużą ilością ziaren. Oryginalny przepis pochodzi stąd, u mnie zabrakło mąki żytniej chlebowej, a słonecznik zastąpiłam dynią i orzechami nerkowca. Bardzo przyjemy chleb, szczególnie przez te chrupiące ziarna.


Zaczyn:
75 gram mąki pszennej
90 gram wody
2 łyżki zakwasu
35 gram siemienia lnianego
100 gram wody
30 gram siemienia lnianego
10 gram pestek dyni
20 gram orzechów nerkowca
400 gram mąki
160 gram wody
1 łyżka soli

Składniki na zaczyn wymieszać w misce i pozostawić pod przykryciem na 12-16 godzin. 35 gram siemienia i 100 gram wody wymieszać i zostawić do napęcznienia, najlepiej na całą noc. Pestki, orzechy posiekać i razem z resztą siemienia uprażyć na patelni bez dodatku tłuszczu. Odstawić do wystudzenia. 
Gdy zaczyn wyrośnie wymieszać wszystkie składniki wlewając stopniowo wodę. Napęczniałe siemię wlać razem z wodą. Wyrobić ciasto na gładką kulę, nie klejącą się zbytnio do rąk. Wyrabiać przez 8 minut. Po tym czasie pozostawić w misce do wyrośnięcia. Miskę można wysmarować olejem. Po 1 godzinie wyciągnąć ciasto, rozciągnąć na blacie i dwukrotnie złożyć. Znów odstawić do wyrastania na 1-2 godziny. Potem przełożyć ciasto do koszyka do wyrastania lub do formy i zostawić do wyrośnięcia 2-3 godziny. 
Piekarnik nagrzać do 230C. Piec w tej temperaturze przez 40-50 minut, aż skórka będzie ładnie zrumieniona. Na dno piekarnika można wrzucić kostki lodu. Chleb kroić na drugi dzień, po całkowitym ostudzeniu.
marcelina

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *