Grzanki pomarańczowe vel pain perdu. Doskonałe na śniadanie, choć dość ciężkie. Ilość chłoniętego tłuszczu zależy od użytego chleba. Grzanki są dość mokre, więc polecam bardziej zbity chleb. Pomysł na realizację podglądnęłam tutaj, a zamiast pomarańczy użyłam mandarynek.

2 mandarynki
1 jajko
40 ml mleka
4 kromki chleba

Mleko wymieszać z jajkiem. Mandarynki obrać, wycisnąć sok i dodać do jajka. Na patelni rozgrzać masło. Chleb maczać w masie jajecznej i kłaść na patelnię. Łyżeczką nałożyć dodatkową porcję masy na środek każdej kromki. Smażyć z obu stron na złoto. Podawać na gorąco.

marcelina

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *