Pachnie chlebem, czyli zakwasem i delikatnie piwem. Dość mięsisty i raczej do wytrawnych dodatków. Oryginalny przepis pochodzi [stąd]. Z podanych proporcji wychodzi chleb z foremki 10x30cm. 
150 gram aktywnego zakwasu
600 gram mąki pszennej (450)
500 ml jasnego piwa
1 łyżeczka soli

Piwo wlać do rondla i delikatnie podgrzać aż będzie letnie. Mąkę przesiać do miski, dodać sól, zakwas, piwo i za pomocą łyżki wszystko razem wymieszać. Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć masę. Opakować folią spożywczą i zostawić na 5 godzin do wyrastania lub aż podwoi swoją objętość.
Piekarnik rozgrzać do 220C, wstawić chleb i piec w tej temperaturze 20 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 200C i piec jeszcze 20 minut. Wyciągnąć chleb, wyciągnąć go z foremki i ściągnąć papier do pieczenia. Włożyć z powrotem do piekarnika na kolejne 10-20 minut. Gotowy chleb postukany od spodu ma wydawać głuchy odgłos. Gotowy chleb kroić całkowicie wystudzony.
marcelina

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *