To przepis jednoskładnikowy. Ale efekt jest zachwycający – chrupiące chipsy i prawdziwy jabłkowy smak. Naprawdę przepyszne! Z jednego jabłka wychodzi porcja “na raz” dla 1-2 osób.

1 jabłko

Piekarnik nagrzać do 70-100C.
Jabłko umyć. Pokroić w idealnie cienkie plasterki, takie cieńsze niż cienkie, nożem lub gilotyną/krajalnicą. Plasterki można obtoczyć w cukrze lub cynamonie, według upodobań, mi wystarczyły same jabłka. 
Dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Położyć na niej jabłka koło siebie, ale żeby nie zachodziły na siebie. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez 2 godziny. Po pierwszej godzinie obrócić plastry na drugą stronę. Upieczone można jeść prosto z blaszki.
Podobno można je przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiku, ale po co…
marcelina

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *