Lekkie naleśniki z wykorzystaniem mąki ryżowej, delikatniejsze od tych na mące pszennej. Po przepis sięgnęłam na bloga Filozofia Smaku i okazał się bardzo trafiony. Te naleśniki można jeść na słodko z dżemem lub frużeliną albo na słono z pomidorem czy kurczakiem

Liczba porcji: 6 naleśników

Naleśniki ryżowe - składniki
  • 100 gram mąki ryżowej
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki oleju

Mleko wymieszać z olejem i jajkami. Dodać mąkę i wymieszać trzepaczką na jednolite ciasto. Odstawić ciasto na co najmniej pół godziny. Patelnię rozgrzać z odrobiną oleju. Smażyć raczej cienkie naleśniki z obu stron. Podawać na ciepło.

Naleśniki ryżowe
Naleśniki ryżowe 2

marcelina

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *