Karpatka to najlepsze ciasto na świecie. Ciasto ptysiowe, lekkie, delikatnie chrupiące i masa karpatkowa – budyniowa, mocno maślana. Zawsze się bałam, że te Karpaty mi nie wyrosną, ale nie było się czego bać. W minionym tygodniu upiekłam już trzy, wszystkie wyrośnięte. Mniam!

Liczba porcji: blaszka 20x21cm

Karpatka - składniki
  • 2 jajka
  • 2/5 szklanki wody
  • 2/5 szklanki mąki
  • 50 gram masła
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1/5 szklanki cukru
  • 1 1/2 szklanki mleka
  • 150 gram masła
  • 2 żółtka

Piekarnik nastawić na maksymalną temperaturę.

Wodę zagotować z 50 gram masła. Gdy zacznie wrzeć zdjąć z ognia, dodać mąkę i wymieszać i ponownie postawić na palniku. Mieszając potrzymać jeszcze chwilę na gazie. Ciasto powinno odchodzić od ścianek i tworzyć masę przypominającą duszone ziemniaki. Odstawić do wystudzenia, można przyspieszyć proces co jakiś czas mieszając ciasto łopatką. Do wystudzonego (lub prawie wystudzonego) ciasto dodawać pojedynczo jajka i energicznie mieszać aż do uzyskania jednolitej masy. Podzielić ją na pół. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część ciasta rozsmarować łyżką po papierze cienką warstwą. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec w maksymalnej temperaturze (220-250C) przez 10 minut, następnie uchylić drzwiczki wypuszczając parę, zamknąć i dopiec przez około 5 minut. Placek wyciągnąć i ostudzić najlepiej na kratce lub drewnianej desce, można też chwilę potrzymać delikatnie ciasto na rękach. Drugą część ciasta upiec w ten sam sposób.

1 szklankę mleka zagotować z cukrem. W pozostałej rozrobić mąki i żółtka. Gdy mleko będzie wrzało szybkim ruchem wlać do niego mleko z mąkami i mieszając ugotować gęsty budyń. Zdjąć z ognia i pozostawić do ostudzenia. Miękkie masło utrzeć na puch, powoli dodawać ostudzony budyń. Gotową masą przełożyć upieczone placki i włożyć ciasto na chwilę do lodówki (ok. 2 godziny). Przed skrojeniem posypać cukrem pudrem.

Karpatka 1
Karpatka

marcelina

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *