Danie inspirowane sposobem przygotowania cannelloni, w wersji mniej absorbującej i nie wymagającej zapiekania. Makaron połączony z sosem pomidorowym i beszamelem. Pyszności. Wersja bezmięsna, ale można spokojnie podsmażyć cokolwiek i dodać do sosu pomidorowego, można również dodać cebulkę. Polecam, polecam, polecam. Proporcje dla 1 osoby.

1 szklanka przecieru pomidorowego
1 pomidor
1 plaster cytryny
30 gram sera żółtego
1 łyżka masła
1 łyżka mąki pszennej jasnej
2/3 szklanki mleka
100 gram makaronu
1/2 łyżeczki majeranku
1/2 łyżeczki oregano
1 ząbek czosnku

Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Czosnek obrać i posiekać drobno. Pomidora pokroić drobno. Zioła dodać do przecieru pomidorowego. Na patelni rozgrzać olej i dodać czosnek. Podsmażyć krótko i dodać pomidora. Skropić sokiem z cytryny. Po chwili zalać przecierem pomidorowym i powoli dusić.
W osobny rondelku rozpuścić masło. Dodać mąkę i delikatnie mieszając doprowadzić do wrzenia. Nie przyrumienić! Dodać odrobinę mleka i wymieszać. Gdy zgęstnieje dodać kolejną porcję mleka i znów rozmieszać. Powtarzać dodawanie mleka, aż konsystencja będzie trochę gęstsza od śmietany, a sos przy dłuższym gotowaniu nie będzie gęstniał bardziej. Doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową. 
Na talerz wyłożyć gęsty sos pomidorowy, makaron, beszamel. Na wierzch dodać starty ser żółty.
marcelina

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *