Prawie zdrowe. Można spróbować zastąpić śmietanę jogurtem i pominąć ser… ale to nie to samo. Oprócz walorów smakowych jego zaletą jest szybkie przygotowanie. Trwa ono tyle co ugotowanie makaronu, czyli maksymalnie 15 minut. Proporcje dla 1 osoby.
2 gniazdka szpinakowego makaronu
3 różyczki brokuła
1 łyżka śmietany
30 gram sera żółtego
Makaron ugotować wg wskazówek na opakowaniu. Brokuła podzielić na mniejsze cząstki i wrzucić na wrzącą wodę. Gotować przez 3-4 minuty, na pół-miękko. Odcedzić. Ugotowany makaron przełożyć do rondelka w którym się gotował, dodać śmietanę i podgrzać na małym ogniu do rozpuszczenia śmietany. Ser żółty zetrzeć bezpośrednio do makaronu. Dodać brokuła, doprawić sola i pieprzem. Od razu podawać.
marcelina