O plackach gryczanych pisałam już tutaj. Tym razem delikatna modyfikacja. Do placków warto wykorzystać pozostałe z zupy warzywa.

100 gram kaszy gryczanej
1 jajko
2 ugotowane marchewki
1 ugotowana pietruszka
kawałek ugotowanego selera
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżeczka papryki ostrej
1 łyżeczka pieprzu ziołowego

Kaszę ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, wystudzić. Warzywa przetrzeć blenderem na jednolitą masę, dodać przyprawy, całość dodać do kaszy i wymieszać. Jajko rozkłócić w miseczce i dodać do kaszy. Wymieszać do połączenia składników. Na patelni rozgrzać olej. Nabierać masę łyżką i nakładać na patelnię zsuwając ciasto z łyżki drugą łyżką. Smażyć na średnim ogniu z jednej strony, aż placuszki będą zwarte, dopiero potem delikatnie obracać na drugą stronę – najlepiej sobie pomóc drugim sztućcem. Podawać jako dodatek do obiadu lub same np. z sosem.
marcelina

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *