Bardzo smaczny chleb. Zwykły, pachnący “chlebem”, nie kruszy się. Posłużyłam się tym przepisem zastępując zakwas pszenny zakwasem żytnim. Proporcje na blaszkę 21×10 cm. 
Ostatnio zaopatrzyłam się w wagę dlatego odmierzam wszystko na gramy, a nie na szklanki…


240 gram mąki pszennej typ 2000
100 gram mąki pszennej typ 650
70 gram płatków owsianych
130 gram aktywnego zakwasu żytniego
340 gram wody

Mąki i płatki wymieszać w dużej misce. Powinno się dodać 1 łyżkę soli. Dodać zakwas, a następnie partiami wodę ciągle mieszając ciasto. Wody dodać tylko tyle, ile potrzeba do połączenia składników. Ciasto powinno być lepkie i gęste. Blaszkę wysmarować masłem i obsypać płatkami owsianymi lub bułką tartą. Przełożyć ciasto do formy i delikatnie wyrównać. Można posypać z wierzchu płatkami owsianymi delikatnie je dociskając do ciasta. Pozostawić do wyrośnięcia, chleb powinien wypełnić całą blaszkę.
Piekarnik rozgrzać do 240C, górną i dolną grzałkę. Włożyć chleb i na dno wrzucić kostkę lodu. Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 200C i piec około 50 minut. Potem wyciągnąć chleb z foremki i dopiec, można zostawić tylko dolną grzałkę. Upieczony chleb postukany od spodu powinien wydawać głuchy odgłos. (Mój dopiekał się jeszcze około pół godziny na dolnej grzałce). Upieczony chleb wyciągnąć z piekarnika i  pozostawić do ostygnięcia najlepiej na całą noc.
marcelina

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *