Prosty chleb pszenny z foremki. Lekko się kruszy, nie jest wilgotny w środku. Oryginalny przepis pochodzi stąd, zastąpiłam jedynie zakwas pszenny zakwasem żytnim. Proporcje na blaszkę 21×10 cm.

340 gram mąki typ 650

1 1/2 łyżeczki soli
4/5 szklanki wody
110 gram aktywnego zakwasu żytniego

Mąkę wymieszać z solą. Dodać zakwas, a następnie partiami wodę cały czas mieszając. Wyrabiać przez chwilę ciasto aż będzie jednolite, może delikatnie kleić się do dłoni. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej bochenek. Owinąć folią spożywczą i pozostawić do wyrośnięcia aż do brzegów formy. 
Piekarnik nagrzać do 200C grzałką “góra i dół”. Do nagrzanego włożyć wyrośnięty chleb. Przed zamknięciem drzwiczek można wrzucić na dno 1-2 kostki lodu. Wtedy skórka będzie bardziej chrupiąca. Piec w tej temperaturze 40-50 minut. Pod koniec pieczenia można chleb wyjąć z formy, ściągnąć papier  i dopiec. Gotowy chleb postukany od spodu wydaje głuchy odgłos. Ostudzić całkowicie, najlepiej przez całą noc.
marcelina

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *