Gotowane parówki wzbudzają we mnie odrazę. Ta forma jest o niebo smaczniejsza. Proporcje na 4 parówki = 8 małych parówek, czyli 16 placuszków.

8 małych parówek

1 szklanka kefiru
1 szklanka mąki
1 1/2 łyżeczki kminku
1 jajko
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
Kefir, mąkę, jajko i przyprawy wymieszać na jednolitą masę trzepaczką. Ewentualnie można dodać 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. Do masy dodać kminek i wymieszać równomiernie. Na patelni rozgrzać olej. Z parówek ściągnąć folię i przekroić wzdłuż na pół. Każdą parówkę oblepiać w cieście z każdej strony i kłaść na rozgrzany tłuszcz. Smażyć z dwóch stron na rumiano. Podawać na ciepło np. z sosem pomidorowym.
marcelina

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *