Bardzo smaczne i szybkie ciasto bez pieczenia. Masa z kaszy manny powoduje, że jest sycące. Wzorowałam się na tym przepisie, ale kakao postanowiłam zastąpić kawą.
Ciasto zrobiłam specjalnie dla Tereski, dziękuję 🙂
1 litr mleka
1 szklanka cukru
4 łyżki kawy rozpuszczalnej
1 szklanka kaszy manny
200 gram masła
1 duże opakowanie herbatników
1 szklankę mleka wymieszać z kaszą. Resztę zagotować z cukrem, masłem i kawą. Dno blaszki wyłożyć herbatnikami. Gdy mleko zacznie wrzeć dodać rozmieszaną kaszę. Gotować jeszcze chwilę ciągle mieszając by masa zrobiła się jednolita i by się nie przypaliła. Gorącą wyłożyć na herbatniki. Wyrównać wierzch i przykryć drugą warstwą herbatników. Ostudzić i wstawić do lodówki na minimum 3 godziny, a najlepiej na całą noc. Herbatniki miękną i dają się łatwo pokroić.
marcelina