Ten budyń można przygotować w wersji turbo-słodkiej lub po prostu słodkiej. Do tej pierwszej należy użyć samego syropu, a do drugiej wymieszać go pół na pół z wodą.


1 szklanka syropu spod brzoskwiń z puszki
1 żółtko
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 brzoskwinia

 3/4 szklanki syropu lub wody z syropem wlać do garnka i zagotować. Pozostałą część rozkłócić z żółtkiem i mąką. Brzoskwinię pokroić na plasterki lub w kostkę – do dekoracji. Do gorącego się syropu dodać pozostałą mieszaninę. Szybko wymieszać i gotować jeszcze chwilę do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Na dno miseczki wyłożyć połowę brzoskwini, na to budyń a wierzch przyozdobić resztą owoców.

marcelina

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *