Przepis mnie zaintrygował. Wypróbowałam i efekt jest naprawdę niezły. Tak przygotowany ser można wykorzystać np. jako element sałatki albo podawać osobno. Można dobrać swoje ulubione zioła.

150 gram sera białego półtłustego
2 łyżeczki majeranku
1 łyżeczka bazylii
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka tymianku
1/2 łyżeczki białego pieprzu
1 łyżeczka papryki czerwonej słodkiej
1/4 papryczki chilii
1 łyżeczka soli
1 ząbek czosnku
4 płatki suszonego czosnku
ok. 1/2 szklanki oliwy

Papryczkę posiekać, suszony czosnek pokruszyć, ząbek czosnku spłaszczyć nożem. Przełożyć do miseczki zioła, papryczkę, suszony czosnek i dokładnie wymieszać. Ser pokroić w kostkę ok. 1 x 0,5 x 0,5 cm. Do czystego słoika wlać odrobinę oliwy, tak by pokryła dno. Posypać odrobinę ziołami. Położyć warstwę sera oraz ząbek czosnku i i zalać oliwą tak by zakryła cały ser. Ponownie posypać ziołami. Położyć ser, zalać oliwą i powtarzać aż do końca. Istotne by oliwa pokryła cały ser. Słoik szczelnie zakręcić i wstawić na 5-6 dni do lodówki.

 marcelina

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *