Smakuje prawie jak u babci. Klasyczna zupa na ogórkach kiszonych z ziemniakami i włoszczyzną. Oryginalny przepis pochodzi z książki “Zupy i sosy” Biblioteczki Poradnika Domowego.

Liczba porcji: 2,5 litra zupy

Zupa ogórkowa - składniki
  • 4 ogórki kiszone
  • 1 szklanka wody spod ogórków
  • 6 ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • kawałek selera
  • 4 łyżki śmietanki 30%
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 5 szklanek wody

Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, marchewkę i pietruszkę obrać i pokroić w słupki, cebulę, selera obrać. Wszystko wrzucić do garnka i zalać wodą. Gotować aż ziemniaki będą miękkie. Ogórki zetrzeć na tarce i dodać do zupy razem z majerankiem. Mąkę wymieszać ze śmietanką, dodać odrobinę wody spod ogórków. Resztę wody dodać do zupy. Dobrze rozmieszaną śmietanę dodać do zupy i dokładnie wymieszać. Zagotować i zdjąć z ognia. Można doprawić solą, pieprzem lub cukrem.

Zupa ogórkowa

marcelina

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *