Po potwierdzeniu w internecie, że coś takiego można zrobić (np. na chleb.info.pl), sprawdziłam w praktyce i rzeczywiście można.

Liczba porcji: 5 naleśników

Naleśniki na zakwasie - składniki
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 łyżka oleju
  • 1 jajko
  • zaczyn:
    • 30 gram zakwasu  
    • 1/2 szklanki mąki  
    • 1/2 szklanki wody

Składniki na zakwas wymieszać i odstawić na co najmniej 8 godzin.

Potem dodać resztę składników, wymieszać i pozostawić jeszcze na godzinę.

Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju. Wylać masę (około 3 łyżki/mała chochelka) i rozprowadzić równomiernie po patelni. Smażyć z obu stron nieco dłużej niż zwykłe naleśniki. Podawać na słodko lub słono.

Naleśniki na zakwasie

marcelina

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *