Po potwierdzeniu w internecie, że coś takiego można zrobić (np. na chleb.info.pl), sprawdziłam w praktyce i rzeczywiście można.

Liczba porcji: 5 naleśników

Naleśniki na zakwasie - składniki
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 łyżka oleju
  • 1 jajko
  • zaczyn:
    • 30 gram zakwasu  
    • 1/2 szklanki mąki  
    • 1/2 szklanki wody

Składniki na zakwas wymieszać i odstawić na co najmniej 8 godzin.

Potem dodać resztę składników, wymieszać i pozostawić jeszcze na godzinę.

Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju. Wylać masę (około 3 łyżki/mała chochelka) i rozprowadzić równomiernie po patelni. Smażyć z obu stron nieco dłużej niż zwykłe naleśniki. Podawać na słodko lub słono.

Naleśniki na zakwasie

marcelina

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *