Po wielu próbach wreszcie oczekiwany efekt! Pyszna kawa z posmakiem malinowym. Pierwsze kilkanaście prób kończyło się zwarzonym mlekiem. Okazało się, że dodawałam wciąż zbyt gorące mleko. Pomogła mi Dusia i jej malinowe latte.
Proporcje na 1 dużą szklankę.
1/2 szklanki mleka
2 łyżki syropu malinowego
2 łyżeczki kawy

Kawę zaparzyć w kawiarce lub zalać wrzątkiem – wtedy bardzo dokładnie ją przecedzić. powinno wyjść około 1/2 szklanki płynu. Mleko podgrzać. Spieniaczem lub trzepaczką ubić pianę i pozostawić do ostudzenia. Na dno wysokiej szklanki wlać syrop. Na to mleko powstrzymując pianę. Następnie wyłożyć na wierzch część piany. Kawę dodawać powoli, wylewając łyżeczka po łyżeczce na środek szklanki. Całość przykryć resztą piany.
marcelina

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *