Szybka zupa o słodkim smaku i ostrym posmaku. Dobra w szczególności na dzień bez pomysłu na obiad. Oryginalny przepis pochodzi stąd.

1 marchewka
2 małe pietruszki
1 cebula
280 gram kukurydzy
1/2 łyżeczki imbiru
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
1/4 papryczki chilli
1/2 łyżeczki soli
2 ząbki czosnku
5 szklanek wody
40 gram masła

Marchewkę i pietruszkę obrać i pokroić. Cebulę obrać. Wszystko wrzucić do garnka, zalać wodą i ugotować wywar. Pod koniec gotowania na patelni rozpuścić masło i podsmażyć kukurydzę przez 15-20 minut, powinna ściemnieć. Z wywaru wyciągnąć cebulę, dodać kukurydzę z masłem. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do wywaru razem z przyprawami. Całość wymieszać i przetrzeć blenderem na jednolitą zupę. Przed podaniem podgrzać. Podawać ze słonecznikiem i pestki dyni, kawałkami kurczaka lub grzankami.

marcelina

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *