Choć słodzenie kawy syropem dla niektórych brzmi abstrakcyjnie, to przecież w latte komponuje się on bardzo dobrze. A moje doświadczenie mówi, że lepiej on współistnieje z kawą niż z mlekiem. Dodatkiem może być bita śmietanka, w wersji fit można ją pominąć.

2 łyżeczki kawy
2 łyżki syropu
5 łyżek śmietanki 30%
2 łyżeczki cukru pudru

Śmietanę przelać do naczynia, w którym będzie ubijana i razem z ubijaczką włożyć do lodówki. Kawę zaparzyć w kawiarce, tak by otrzymać 1/2 szklanki naparu. Syrop wlać na dno wysokiej szklanki. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, dodać cukier i jeszcze trochę ubijać. Na syrop wylać kawę lejąc płyn po ściance szklanki. Wyłożyć śmietankę. Podawać natychmiast.
marcelina

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *