Chleb na zakwasie żytnim z mieszanką orzechów i rodzynek. Słodki w smaku, ale dobrze smakuje z wszystkimi dodatkami. Oryginalny przepis pochodzi stąd, przepis na formę keksówkę 10×30.
Duża szklanka to 400 ml, czyli 190 gram mąki żytniej i 170 gram mąki pszennej

1 1/2 dużej szklanki mąki pszennej typ 450
1 duża szklanka mąki żytniej typ 2000
200 gram mieszanki orzechów i rodzynek
1/2 łyżki soli
100 gram zakwasu pszennego
1 duża szklanka wody

Mąki wymieszać z solą i mieszanką. Dodać wodę i zakwas. Mieszać do wymieszania się składników. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć do niej masę chlebową. Przykryć i pozostawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyraźnie urośnie, wypełni całą blaszkę, wstawić do piekarnika nagrzanego do 240C. Piec 15 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 200C. Piec przez 40 minut. Po tym czasie wyciągnąć chleb z foremki i dopiec przez 15 minut bez formy. Upieczony chleb postukany od spodu powinien wydawać głuchy odgłos. Pozostawić do wystudzenia na 12 godzin, np. na noc.
marcelina

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *