Trochę sobie obiecałam gotować więcej zup. Średnio mi to wychodzi – ta jest dopiero pierwsza w tym roku, ale może będzie lepiej. Szybka (jak na zupę) i smaczna brokułowa przecierana, z prażonymi ziarnami jako dodatek – bardzo dobrze się komponują.






250 gram brokuła
2 marchewki
1 pietruszka
1 cebula
kawałek selera
3 kromki chleba lub bułka
pestki dyni/sezam
Warzywa, oprócz brokuła i cebuli, obrać i pokroić w kostkę i wrzucić do garnka. Cebulę obrać i wrzucić w całości. Zalać je około dwoma litrami wody (7-8 szklanek) i zagotować. Następnie gotować przez około godzinę na małym ogniu. Po tym czasie wyciągnąć cebulę i dodać pokrojonego brokuła. Można dodać kostkę rosołową. Po 15-20 minutach (brokuł prawie się rozgotuje) ściągnąć z palnika i odrobinę ostudzić. Warzywa wyciągnąć z wywaru i wszystkie razem przetrzeć blenderem razem ze szklanką wywaru. Przelać ponownie do garnka i zagotować na małym ogniu. Doprawić (sól, pieprz, oregano, majeranek).
Chleb/bułkę pokroić w kostkę, wrzucić na suchą patelnię i wysuszyć na grzanki. Pod koniec, lub na osobnej patelni, uprażyć ziarna. Zupę podawać z grzankami i ziarnami.
marcelina

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *