To jeden z przepisów typu “nie róbcie tego sami w domu”. 🙂

Wodzionka (wodzianka) była bardzo popularną zupą na Śląsku. Spożywano ją w różnych porach roku, tygodnia, dnia (na śniadanie, obiad lub kolację) zarówno w rodzinach robotniczych, jak i chłopskich, biednych lub bardziej bogatych. [źródło]
Wpisana na listę produktów tradycyjnych od 2007 roku to zupa z wody i chleba.
Proporcje na 2 porcje.
500 ml wody
1/2 łyżki smalcu
1 ząbek czosnku
1/4 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki tymianku
1/4 łyżeczki pieprzu
2 kromki suchego chleba

Wodę zagotować. Czosnek przecisnąć przez praskę, zmieszać z solą, dodać do gotującej się wody razem z sola i smalcem. Doprawić resztą przypraw. Chleb pokroić/połamać do miseczek, zalać gorącą zupą. Podawać natychmiast.
powodzenia, marcelina

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *