Tym razem jeszcze słodsza wersja latte. Miód doskonale komponuje się z mlekiem, a kawa jest tam jedynie doskonałym dodatkiem. Inspiracją był ten przepis
Dziękuję R. i A. za spieniacz do mleka.
2/3 szklanki mleka
3 łyżeczki miodu
1 łyżeczka kawy

Mleko podgrzać i spienić. Miód wlać do wysokiej szklanki. Kawę zalać wrzątkiem, zaparzyć i odcedzić lub zaparzyć w kafetierce i chwilę odczekać do schłodzenia – powinna być odrobinę cieplejsza nić mleko. Gdy mleko jest letnie delikatnie po ściance wlać je do szklanki razem z częścią piany. Następnie łyżka po łyżce wlewać kawę, napój powinien się rozwarstwić. Przykryć kawę resztą piany. Podawać natychmiast. Przed wypiciem wymieszać cały napój z miodem.
marcelina

2 Replies to “Miodowe latte”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *