Podwójny eksperyment. Na dodanie pestek dyni do standardowego ciasta naprowadziła mnie moja współlokatorka, a sposób przyrządzenia pora pochodzi stąd. Efekt niesamowicie smaczny. 
50 gram pestek z dyni
4/5 szklanki mleka
50 gram drożdży
1 łyżeczka soli
mąka pszenna
1 łyżeczka bazylii
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
1/2 łyżeczki pieprzu białego
1 duży pomidor
1/2 pora
2 łyżki śmietany 18%
podsmażone kawałki kurczaka
20 gram sera mozzarella
sos pomidorowy

Piekarnik rozgrzać do 170 C.
Drożdże rozkruszyć w misce i zasypać solą. Poczekać aż się rozpuszczą, czasem mieszając. Mleko w tym czasie podgrzać, aż będzie lekko ciepłe. Porcjami dolewać mleko do drożdży, dodawać mąkę i wymieszać. Początkowo mieszać drewnianą łopatką, na koniec wyrabiać ręką. Z ostatnią porcją mleka dodać pestki dyni i zioła. Ciasto powinno być jednolite i sprężyste. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć ciasto, rozwałkować.
Pora umyć i pokroić w półksiężyce. Na patelni rozgrzać oliwę, dać pora i zeszklić go. Dodać śmietanę i chwilę jeszcze potrzymać na palniku. Pomidora pokroić w cienkie plasterki. Ser zetrzeć na tarce.
Ciasto posmarować sosem pomidorowym, na to wyłożyć pora, pomidory i mięso. Włożyć do piekarnika i zapiekać przez 30 minut w 170 C (dolna grzałka). Po tym czasie wysunąć pizzę, posypać serem i zapiekać jeszcze przez 10 minut.
marcelina

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *