Pomysł powstał jako wykorzystanie warzyw z wywaru. Efektem są smaczne i słodkawe kulki głównie marchewkowe. Z podanych proporcji wyszło 32 kulki.
8 ugotowanych marchewek
1 ugotowana pietruszka
kawałek ugotowanego selera
kawałek ugotowanego pora
1/2 szklanki groszku zielonego
1/2 szklanki wywaru
1/2 szklanki bułki tartej
1 jajko
1 bułka
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu kolorowego
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego

Warzywa, oprócz groszku, zetrzeć blenderem na jednolitą masę. Dodać groszek, przyprawy, jajko i wymieszać. Bułkę namoczyć w wywarze, odcisnąć, dodać do marchewek i wymieszać. Z masy tworzyć kulki, panierować w bułce tartej lub kaszy mannie. Smażyć na oleju z dodatkiem masła obracając, tak by były usmażone ze wszystkich stron. Wyciągać je na talerz pokryty bibułką do odsączenia. Podawać na zimno lub ciepło.
marcelina

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *