Pomysł powstał jako wykorzystanie warzyw z wywaru. Efektem są smaczne i słodkawe kulki głównie marchewkowe. Z podanych proporcji wyszło 32 kulki.
8 ugotowanych marchewek
1 ugotowana pietruszka
kawałek ugotowanego selera
kawałek ugotowanego pora
1/2 szklanki groszku zielonego
1/2 szklanki wywaru
1/2 szklanki bułki tartej
1 jajko
1 bułka
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu kolorowego
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego

Warzywa, oprócz groszku, zetrzeć blenderem na jednolitą masę. Dodać groszek, przyprawy, jajko i wymieszać. Bułkę namoczyć w wywarze, odcisnąć, dodać do marchewek i wymieszać. Z masy tworzyć kulki, panierować w bułce tartej lub kaszy mannie. Smażyć na oleju z dodatkiem masła obracając, tak by były usmażone ze wszystkich stron. Wyciągać je na talerz pokryty bibułką do odsączenia. Podawać na zimno lub ciepło.
marcelina

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *