Kakao stanowi czasem dość dobry substytut czekolady. Tak jest własnie w tym wypadku. Ten prosty budyń całkowicie spełnił moje wymagania czekoladowe na tę chwilę. 
Proporcje na 1 porcję.

1 szklanka mleka
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka cukru
1 (kopiata) łyżka kakao
1 żółtko
Do garnuszka dać 3/4 szklanki mleka i cukier. Zagotować. W tym czasie wymieszać resztę mleka z mąką, żółtkiem i kakao. Gdy mleko zacznie wrzeć i zwiększy “swoją objętość” dwukrotnie dodać mieszankę z kakao. Intensywnie mieszając potrzymać całość na palniku. Gdy budyń będzie miał jednolity kolor i odpowiednią gęstość ściągnąć. Można podawać na ciepło lub wystudzić.
marcelina

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *