Gotując zupę pomidorową za każdym razem wchodzi mi inna. Ta jest zupą (a nie kremem) ze świeżych pomidorów jedynie wspomożoną przecierem pomidorowym (“z kartonika”).
Duża szklanka to 330 ml.

6 pomidorów
1 duża szklanka przecieru pomidorowego
7 szklanek wody
włoszczyzna:
3 marchewki
1/2 pora
4 pietruszki
2 cebule
1/4 selera

Wodę wlać do dużego garnka. Warzywa obrać. Marchewkę pokroić w kostkę, pietruszkę w słupki. Pora podzielić na 3 części. Wszystko dodać do wody i ugotować wywar warzywny. Pod koniec można dodać kostkę rosołową. 
Cebulę poszatkować, pomidory drobno pokroić. Razem włożyć do osobnego rondla i dusić pod przykrywką od czasu do czasu mieszając aż do rozgotowania pomidorów. Doprawić ulubionymi ziołami (np. majeranek i oregano). Następnie delikatnie przestudzić. Połowę masy przetrzeć przez sitko do osobnego naczynia. Dodać pomidory, przetarte pomidory i przecier pomidorowy do gotującego się wywaru. Potrzymać na ogniu. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Podawać z makaronem lub ryżem.

 marcelina

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *