Ciasto – hit sezonu. Polecany przez znajomą, a dokładny przepis znaleziony na blogu Smak słodyczy. Zachwyca swoim kolorem, bo rzeczywiście przypomina zielony mech. Lekka masa z serka mascarpone dobrze się komponuje z wilgotnym ciastem. Naprawdę fantastyczne.
Liczba porcji: blaszka 20cmx30cm

- 2 szklanki mąki krupczatki
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki oliwy/oleju
- 450 gram mrożonego szpinaku (rozdrobnionego)
- 330 ml śmietanki 30%
- 250 gram serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- granat/borówki
Szpinak rozmrozić i odsączyć częściowo z wody.
Nagrzać piekarnik do 170°C.
Jajka ubić z cukrem, dodać oliwę oraz mąkę z proszkiem wciąż ubijając. Na koniec dodać szpinak i wymieszać łyżką. Masa powinna być półpłynna. Wylać ją na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 170°C około 40 minut, do suchego patyczka. Z wierzchu ciasto się przyrumieni, a nawet zbrązowieje. Gotowe ciasto wyjąć, odciąć górną część i skruszyć na osobnym talerzyku (można osobno skruszyć część przypieczoną i część zieloną).
Śmietankę ubić na sztywno, a pod koniec ubijania dodać cukier puder. Mascarpone rozetrzeć i partiami dodawać ubitą śmietankę ciągle mieszając. Nałożyć gotową masę na ostudzony placek i posypać z wierzchu skruszonym ciastem. Udekorować ziarenkami granatu lub borówkami, ale też malinami, porzeczkami itp.

