Ciasto – hit sezonu. Polecany przez znajomą, a dokładny przepis znaleziony na blogu Smak słodyczy. Zachwyca swoim kolorem, bo rzeczywiście przypomina zielony mech. Lekka masa z serka mascarpone dobrze się komponuje z wilgotnym ciastem. Naprawdę fantastyczne.

Liczba porcji: blaszka 20cmx30cm

Zielony mech - składniki
  • 2 szklanki mąki krupczatki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki oliwy/oleju
  • 450 gram mrożonego szpinaku (rozdrobnionego)  
  • 330 ml śmietanki 30%
  • 250 gram serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru  
  • granat/borówki

Szpinak rozmrozić i odsączyć częściowo z wody.

Nagrzać piekarnik do 170°C.

Jajka ubić z cukrem, dodać oliwę oraz mąkę z proszkiem wciąż ubijając. Na koniec dodać szpinak i wymieszać łyżką. Masa powinna być półpłynna. Wylać ją na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 170°C około 40 minut, do suchego patyczka. Z wierzchu ciasto się przyrumieni, a nawet zbrązowieje. Gotowe ciasto wyjąć, odciąć górną część i skruszyć na osobnym talerzyku (można osobno skruszyć część przypieczoną i część zieloną).

Śmietankę ubić na sztywno, a pod koniec ubijania dodać cukier puder. Mascarpone rozetrzeć i partiami dodawać ubitą śmietankę ciągle mieszając. Nałożyć gotową masę na ostudzony placek i posypać z wierzchu skruszonym ciastem. Udekorować ziarenkami granatu lub borówkami, ale też malinami, porzeczkami itp.

Zielony mech 2
Zielony mech

marcelina

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *