Wyjątkowo fajne i lekkie połączenie dodatków na pizzy z domowym ciastem. Mój sprawdzony przepis, niezmiernie polecam.
Proporcje na ciasto są na jedną porcję, jednak dodatków jest na dwie. Proponuję podwoić proporcje ciasta 🙂
4/5 szklanki mleka
50 gram drożdży
1/2 łyżeczki soli
mąka pszenna
zioła prowansalskie
250 gram brokuła
2 pomidory
100 gram kukurydzy
250 gram kurczaka
1/2 czerwonej cebuli
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki chilli
mozzarella

Drożdże zasolić w misce i pozostawić do rozpuszczenia. Mleko podgrzać, ale nie zagotować. Porcjami dolewać do rozpuszczonych drożdży i dodawać mąkę i zioła. Najpierw ciasto mieszać łyżką, potem zarobić w misce ręką. Powinno być jednolite i sprężyste. 
Na patelni rozgrzać oliwę. Cebulę pokroić drobno, czosnek przecisnąć przez praskę. Włożyć na patelnię razem z chilli i smażyć przez chwilę. Kurczaka pokroić w paseczki. Wyłożyć na cebulkę i smażyć (nie mieszając) pod przykryciem. 
Brokuła podzielić na różyczki i zblanszować. Pomidory i mozzarellę pokroić w cienkie plastry.
Piekarnik nagrzać do 170 C.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować, posmarować sosem pomidorowym (u mnie: keczup+łyżka sosu serowego). Wyłożyć pomidory, kurczaka, brokuły i kukurydzę. Na wierzch wyłożyć plastry mozzarelli. Włożyć do piekarnika i piec około 30 minut.

marcelina

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *