Budyń z sera białego wciąż dla mnie abstrakcyjnie brzmi. Nawet nie wiem czy to jest bardziej deser czy danie obiadowe. W poszukiwaniu budyniu na słodko trafiłam na ten przepis, a ser był w lodówce… Ostatecznie wyszło coś pomiędzy sernikiem a budyniem. Całkiem smaczne, choć na zdjęciu nie wygląda apetycznie 🙂







150 gram sera białego
2 łyżki śmietany
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka kaszy manny
1/2 łyżki cukru
Ser rozetrzeć (zemleć), dodać żółtko i wymieszać. Następnie dodać śmietanę, mąkę, kaszę i cukier i wymieszać na gładką masę. Białka ubić na sztywno i ostrożnie wymieszać z serem. Włożyć do naczynia (miski) i gotować na parze pod przykryciem przez kilka minut. Podawać na ciepło.
marcelina

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *