Jeden z moich ulubionych sosów. Jest bardzo szybki w przygotowaniu. Najczęściej jem z nim makaron. Wykorzystałam mąkę graham, bo zabrakło mi pszennej. Sos przez to był odrobinę ciemniejszy i cięższy. Procedura pozostaje ta sama. Podane proporcje wystarczają na 2 duże porcje. Duża szklanka to 330ml.

1 łyżka masła
1 łyżka mąki
1/2 szklanki wody
1 duża szklanka śmietany 18%
100 gram sera żółtego
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
1/4 łyżeczki tymianku
1/4 łyżeczki pieprzu białego
1/2 łyżeczki soli

Ser zetrzeć na tarce. Masło rozpuścić w rondelku. Dodać mąkę i zrobić zasmażkę. Można dodać masła lub mąki w zależności od uzyskanej konsystencji. Zasmażka powinna zawrzeć i przypominać bulgocącą pianę. Partiami wlać wodę ciągle mieszając. Dodać przyprawy i powoli śmietanę. Następnie dodać ser i wszystko wymieszać. Pozostawić na ogniu mieszając. Gdy tylko zacznie się gotować zdjąć i podawać.

marcelina

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *